Kring Award

De kring van hoofdredacteuren looft ieder jaar een prijs uit voor het beste verhaal uit de hoger onderwijs media. De hoofdredacteuren bedenken elk jaar een thema en een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. De prijs wordt uitgereikt op het jaarlijkse kringcongres. In het verleden is er op het kringcongres een publieksprijs uitgereikt voor een beeldend element. Dat kon de cover van een blad zijn, maar ook een foto.

Scroll naar beneden voor een overzicht van enkele winnaars.

Kring Award 2019
Tijdens het Kringcongres op 18 april 2019 in Eindhoven wil het bestuur ook weer de Kring Award uitreiken. Deze jaarlijkse prijs wordt aan een thema gekoppeld en gaat naar een redactie of een redacteur. De jury, bestaande uit externe journalisten (namen worden later bekendgemaakt), kiest de winnaar en de nummers 2 en 3. Zij ontvangen een geldbedrag van respectievelijk:  250 euro, 150 euro en 100 euro.
De Kring van hoofdredacteuren heeft dit jaar gekozen voor het volgende thema:

Op welke productie ben je het meest trots?

Elk medium schrijft bij zijn inzending een toelichting waarin een of meer van de volgende criteria een rol speelt of spelen:

  • Impact op de universiteit of hogeschool;
  • Journalistiek vernieuwend;
  • Eigen nieuws/eigen onderzoek;

De deadline voor het inleveren is 29 maart 2019. Het artikel (in pdf) kun je insturen naar Maaike Platvoet: m.c.platvoet@utwente.nl.

2017 Rotterdam

Thema: Beste eigen onderzoeksverhaal
Eerste plaats Floor Bal van Ad Valvas, het blad van de Vrije Universiteit Amsterdam, met het artikel Een 9 is geen 9 meer, een onderzoek naar de beoordeling van scripties.
Tweede plaats Connie van Uffelen van het Delftse universiteitsblad Delta voor het verhaal Cum laude: faculteiten hanteren eigen regels.
Derde plaats Gerard Rutten van Trajectum met zijn reconstructie Van bezuinigingen tot onrust en onderbuikgevoelens.

2016 Tilburg

Thema: beste studentencolumn
Eerste plaats Eymeke Verhoeven-Lobbezoo, met haar column Radicaal hart, gepubliceed in U-Today en uitgesproken op de Denktankmiddag Refugees@UT.
Tweede plaats Thom Edinger van HanzeMag kreeg de tweede prijs voor zijn column De ridder op de witte fiets.
Derde plaats Biniam, (een 27-jarige vluchteling uit Eritreya) die in VOX de column ‘Welcome’ had gepubliceerd.

2015 Utrecht

Thema: Vertaling van landelijk nieuws naar het eigen medium
Eerste plaats Petra Meijer met haar verhaal in het Leidse universiteitsblad Mare: Alles is een hoax. Waarom complottheorieën zo verleidelijk zijn’
Tweede plaats Marieke Kolkman van Ad Valvas met haar verhaal Minsky is een pop want hij is dood over de relatie tussen de economische wetenschap en de werkelijkheid.
Derde plaats Het verhaal Gescheiden werelden van Saskia Bonger van Delta het universiteitsblad van de Technische Universiteit Delft. Het gaat over de gebrekkige communicatie van Nederlandse met internationale studenten.

2014 Deventer

Thema: Het beste eigen nieuws
Eerste plaats Floor Bal van Ad Valvas, het blad van de Vrije Universiteit Amsterdam met het artikel Het dievenparadijs over diefstallen op de VU.
Tweede plaats Politie leert studenten een lesje inbreken geschreven door Chris Wind van HanzeMag over een lesje diefstalpreventie aan studenten.

2013 Twente

Thema: Artikel over activiteiten studenten buiten hun studie
Eerste plaats Connie van Uffelen van Delta, het medium van de Technische Universiteit Delft won de eerste plaats met het artikel Avontuur in Afrika, over zes studenten civiele techniek die tijdens hun studiereis in Mozambique worden overvallen.
Tweede plaats Lyda van Aert van het Nijmeegse blad Vox met de reportage Verboden liefde uit een spuitbus, over positieve straatkunst.
Derde plaats Chris Wind van het Groningse HanzeMag met een portret van singer-songwriter Martyn Ell.