Kring Award

De kring van hoofdredacteuren looft ieder jaar een prijs uit voor het beste verhaal uit de hoger onderwijs media. De hoofdredacteuren bedenken elk jaar een thema en een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. De prijs wordt uitgereikt op het jaarlijkse kringcongres. In het verleden is er op het kringcongres een publieksprijs uitgereikt voor een beeldend element. Dat kon de cover van een blad zijn, maar ook een foto.

Scroll naar beneden voor een overzicht van de winnaars vanaf 2013 en de links naar hun producties.

Juryrapport Kringaward 2022

De uitreiking van de kringawards vond plaats op 1 december 2022 tijdens een kringcongres over inclusieve journalistiek op de campus van de Universiteit Twente.

Dit jaar waren er drie prijzen in drie verschillende categorieën: onderzoeksverhaal, video/podcast en column.

Voor elke categorie was er een jury. Bij de categorie onderzoeksverhalen waren dat wetenschapsjournalist Enith Vlooswijk, New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen en Lucien Baard, onderzoeksjournalist bij De Twentsche Courant Tubantia. Bij de categorie video/podcast zaten uit ‘Smartphone Video Expert’ Geertje Algera, PowNed-presentator Bram Douwes en media-adviseur en podcastproducent Elger van der Wel in de jury. De columns werden beoordeeld door schrijver en columnist Peter Buwalda, Volkskrant- en Opzij-columnist Asha ten Broeke en Volkskrant-journalist Toine Heijmans.

Winnaars Mark Reid, Anoushka Kloosterman en Frank Provoost van Mare tijdens de uitreiking. ©foto Eric Brinkhorst

Categorie Onderzoeksverhalen
Het Leidse Mare ging er in de categorie onderzoeksjournalistiek met de eerste prijs vandoor, voor een artikel over ‘slimme camera’s’ bij ingangen van gebouwen en collegezalen. De jury prijst de auteurs dat ze geen genoegen hebben genomen met de allereerste reactie van de universiteit. Ze zijn zelf op zoek gegaan naar de technische specificaties van de camera’s en hebben zo de universiteit betrapt op een onwaarheid. Daarmee doen ze hun rol als ‘luis in de pels’ eer aan. De tweede plaats was voor Folia (Universiteit van Amsterdam), voor een productie over Zuidas-kantoren die invloed uitoefenen op publicaties van hoogleraren belastingrecht. Erasmus Magazine (Erasmus Universiteit Rotterdam) eindigde op de derde plaats, met een special over seksueel grensoverschrijdend gedrag onder studenten.

Categorie Video/podcast
Het Groningse HanzeMag eindigde op de eerste plek bij de categorie video/podcast, voor hun documentaire over drie internationale studenten en hun wanhopige zoektocht naar woonruimte. Volgens de jury is het een professioneel gemaakte documentaire over misschien wel het grootste probleem in een aantal studentensteden, waaronder Groningen. Het onderwerp verdient de verdieping die het met deze documentaire krijgt. De tweede plaats was voor SAM (HAN University of Applied Sciences), voor hun podcast ‘Van Hier tot Gender’. SaxNow (Saxion Hogescholen) completeerde het podium, met een podcast over complottheorieën.

Categorie Columns
Het Leidse Mare won ook de hoofdprijs in de categorie ‘columns’, met een bijdrage van hoofdredacteur Frank Provoost, die, zo zegt de jury zijn nietsontziende kritiek uitte op hoe de Universiteit Leiden fraude toedekt en klokkenluiders in de kou laat staan. De column is zowel qua inhoud als qua stijl scherp en gevat en prikt meedogenloos door het wollige taalgebruik van het bestuur heen. Erasmus Magazine veroverde in deze categorie een tweede plaats, met een column over de ervaringen van een geneeskundestudent die coschappen loopt. Derde werd HvanA, het nieuwsmedium van de Hogeschool van Amsterdam, met een column getiteld ‘Ik ben blijkbaar heel beroemd’.

Gefeliciteerd!

De winnaars ontvingen allen een prijs 250 euro.

2022 Enschede

Winnaar in de categorie Onderzoeksverhalen: Opeens hangen er overal slimme camera’s (en die zien alles) geschreven  door Anoushka Kloosterman en Mark Reid en gepubliceerd in Mare. Het verhaal gaat over ‘slimme camera’s’ bij ingangen van gebouwen en collegezalen. De tweede plaats was voor Folia (Universiteit van Amsterdam), voor een productie over Zuidas-kantoren die invloed uitoefenen op publicaties van hoogleraren belastingrecht. Erasmus Magazine (Erasmus Universiteit Rotterdam) eindigde op de derde plaats, met een special over seksueel grensoverschrijdend gedrag onder studenten.
Winnaar in de categorie video/podcast: Het Groningse HanzeMag eindigde op de eerste plek bij de categorie video/podcast, voor hun documentaire over drie internationale studenten en hun wanhopige zoektocht naar woonruimte. De tweede plaats was voor SAM (HAN University of Applied Sciences), voor hun podcast ‘Van Hier tot Gender’. SaxNow (Saxion Hogescholen) completeerde het podium, met een podcast over complottheorieën.
Winnaar in de categorie column: Het Leidse Mare won de hoofdprijs in de categorie ‘columns’, met een bijdrage van hoofdredacteur Frank Provoost, die zijn kritiek uitte op hoe de Universiteit Leiden fraude toedekt en klokkenluiders in de kou laat staan. Erasmus Magazine veroverde in deze categorie een tweede plaats, met een column over de ervaringen van een geneeskundestudent die coschappen loopt. Derde werd HvanA, het nieuwsmedium van de Hogeschool van Amsterdam, met een column getiteld ‘Ik ben blijkbaar heel beroemd’.

2021 Utrecht

Thema: Op welk artikel zijn jullie trots?

Eerste plaats Hoe de TU Delft onbedoeld het Chinese leger een handje helpt uit het Delfts universiteitsblad Delta van de auteurs: Annebelle de Bruijn en Tomas van Dijk. Zeer informatief artikel over  de dilemma’s voor de wetenschap om samen te werken met Chinese universiteit en daarmee het Chinese leger.
Tweede plaats Mare krijgt de prijs voor het artikel Fraude, verdwenen evaluaties en een verziekt klimaat: hoe de beste statistiekgroep van Nederland uiteenviel van de auteurs Mark Reid en Susanne Wichgers. Het artikel toont goed hoe een relatief klein probleem binnen een universiteit kan escaleren.
Derde plaats Andrea Huntjes, Sterre van der Hee en Daniël Rommens van HavanA schreven  het artikel Topper of loser: hoe een sterrencultus Amfi onveilig maakte. Het verhaal laat zien dat sociale veiligheid bij de kunstopleidingen niet op orde is.

2020 Amsterdam

Thema: Kom uit je bubbel?
Eerste plaats Welmoed Visser van Ad Valvas, het onafhankelijk platform van de Vrije Universiteit Amsterdam met het artikel Deze wetenschappers stapten uit de ratrace over de werkdruk en snoeiharde eisen voor onderzoekers binnen de universitaire wereld.  .
Tweede plaats Naha Taza van Punt, het onafhankelijk magazine van Avans Hogescholen met het portret Selino van den Brand: ‘Ik trek mijn mond open als ik onrecht zie’ over racisme.
Derde plaats Frank van den Nieuwenhuijsen van Bron, de  onafhankelijke nieuwswebsite van Fontys hogeschool met het artikel Denvis: van punkzanger naar verpleegkundige.

2019 Eindhoven

Thema: Op welke productie ben je het meest trots?
Eerste plaats Feba Sukmana en Tim Ficheroux van Erasmus Magazine, de nieuwswebsite van de Erasmus Universiteit Rotterdam met het artikel Undercover bij de studentenkameroplichters over kamerzwendel.
Tweede plaats Megan Embry van de Ukrant, de nieuwswebsite van de Rijksuniversiteit Groningen met het artikel Geintje? Nee, discriminatie over (subtiele) vooroordelen.
Derde plaats Rik Visschedijk van U-Today, de nieuwswebsite van de Universiteit Twente met het artikel Psychische en sociale problemen bij internationale bachelors over studieproblemen bij niet-Europese bachelorstudenten.

2017 Rotterdam

Thema: Beste eigen onderzoeksverhaal
Eerste plaats Floor Bal van Ad Valvas, het blad van de Vrije Universiteit Amsterdam, met het artikel Een 9 is geen 9 meer, een onderzoek naar de beoordeling van scripties.
Tweede plaats Connie van Uffelen van de Delftse nieuwswebsite Delta voor het verhaal Cum laude: faculteiten hanteren eigen regels.
Derde plaats Gerard Rutten van Trajectum met zijn reconstructie Van bezuinigingen tot onrust en onderbuikgevoelens.

2016 Tilburg

Thema: beste studentencolumn
Eerste plaats Eymeke Verhoeven-Lobbezoo, met haar column Radicaal hart, gepubliceed in U-Today en uitgesproken op de Denktankmiddag Refugees@UT.
Tweede plaats Thom Edinger van HanzeMag kreeg de tweede prijs voor zijn column De ridder op de witte fiets.
Derde plaats Biniam, (een 27-jarige vluchteling uit Eritreya) die in VOX de column ‘Welcome’ had gepubliceerd.

2015 Utrecht

Thema: Vertaling van landelijk nieuws naar het eigen medium
Eerste plaats Petra Meijer met haar verhaal in het Leidse universiteitsblad Mare: Alles is een hoax. Waarom complottheorieën zo verleidelijk zijn’
Tweede plaats Marieke Kolkman van Ad Valvas met haar verhaal Minsky is een pop want hij is dood over de relatie tussen de economische wetenschap en de werkelijkheid.
Derde plaats Het verhaal Gescheiden werelden van Saskia Bonger van Delta het universiteitsblad van de Technische Universiteit Delft. Het gaat over de gebrekkige communicatie van Nederlandse met internationale studenten.

2014 Deventer

Thema: Het beste eigen nieuws
Eerste plaats Floor Bal van Ad Valvas, het blad van de Vrije Universiteit Amsterdam met het artikel Het dievenparadijs over diefstallen op de VU.
Tweede plaats Politie leert studenten een lesje inbreken geschreven door Chris Wind van HanzeMag over een lesje diefstalpreventie aan studenten.

2013 Twente

Thema: Artikel over activiteiten studenten buiten hun studie
Eerste plaats Connie van Uffelen van Delta, het medium van de Technische Universiteit Delft won de eerste plaats met het artikel Avontuur in Afrika, over zes studenten civiele techniek die tijdens hun studiereis in Mozambique worden overvallen.
Tweede plaats Lyda van Aert van het Nijmeegse blad Vox met de reportage Verboden liefde uit een spuitbus, over positieve straatkunst.
Derde plaats Chris Wind van het Groningse HanzeMag met een portret van singer-songwriter Martyn Ell.

2019 Eindhoven

Thema: Op welke productie ben je het meest trots?
Eerste plaats Feba Sukmana en Tim Ficheroux van Erasmus Magazine, de nieuwswebsite van de Erasmus Universiteit Rotterdam met het artikel Undercover bij de studentenkameroplichters over kamerzwendel.
Tweede plaats Megan Embry van de Ukrant, de nieuwswebsite van de Rijksuniversiteit Groningen met het artikel Geintje? Nee, discriminatie over (subtiele) vooroordelen.
Derde plaats Rik Visschedijk van U-Today, de nieuwswebsite van de Universiteit Twente met het artikel Psychische en sociale problemen bij internationale bachelors over studieproblemen bij niet-Europese bachelorstudenten.

2017 Rotterdam

Thema: Beste eigen onderzoeksverhaal
Eerste plaats Floor Bal van Ad Valvas, het blad van de Vrije Universiteit Amsterdam, met het artikel Een 9 is geen 9 meer, een onderzoek naar de beoordeling van scripties.
Tweede plaats Connie van Uffelen van de Delftse nieuwswebsite Delta voor het verhaal Cum laude: faculteiten hanteren eigen regels.
Derde plaats Gerard Rutten van Trajectum met zijn reconstructie Van bezuinigingen tot onrust en onderbuikgevoelens.

2016 Tilburg

Thema: beste studentencolumn
Eerste plaats Eymeke Verhoeven-Lobbezoo, met haar column Radicaal hart, gepubliceed in U-Today en uitgesproken op de Denktankmiddag Refugees@UT.
Tweede plaats Thom Edinger van HanzeMag kreeg de tweede prijs voor zijn column De ridder op de witte fiets.
Derde plaats Biniam, (een 27-jarige vluchteling uit Eritreya) die in VOX de column ‘Welcome’ had gepubliceerd.

2015 Utrecht

Thema: Vertaling van landelijk nieuws naar het eigen medium
Eerste plaats Petra Meijer met haar verhaal in het Leidse universiteitsblad Mare: Alles is een hoax. Waarom complottheorieën zo verleidelijk zijn’
Tweede plaats Marieke Kolkman van Ad Valvas met haar verhaal Minsky is een pop want hij is dood over de relatie tussen de economische wetenschap en de werkelijkheid.
Derde plaats Het verhaal Gescheiden werelden van Saskia Bonger van Delta het universiteitsblad van de Technische Universiteit Delft. Het gaat over de gebrekkige communicatie van Nederlandse met internationale studenten.

2014 Deventer

Thema: Het beste eigen nieuws
Eerste plaats Floor Bal van Ad Valvas, het blad van de Vrije Universiteit Amsterdam met het artikel Het dievenparadijs over diefstallen op de VU.
Tweede plaats Politie leert studenten een lesje inbreken geschreven door Chris Wind van HanzeMag over een lesje diefstalpreventie aan studenten.

2013 Twente

Thema: Artikel over activiteiten studenten buiten hun studie
Eerste plaats Connie van Uffelen van Delta, het medium van de Technische Universiteit Delft won de eerste plaats met het artikel Avontuur in Afrika, over zes studenten civiele techniek die tijdens hun studiereis in Mozambique worden overvallen.
Tweede plaats Lyda van Aert van het Nijmeegse blad Vox met de reportage Verboden liefde uit een spuitbus, over positieve straatkunst.
Derde plaats Chris Wind van het Groningse HanzeMag met een portret van singer-songwriter Martyn Ell.