Kring Award

De kring van hoofdredacteuren looft ieder jaar een prijs uit voor het beste verhaal uit de hoger onderwijs media. De hoofdredacteuren bedenken elk jaar een thema en een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. De prijs wordt uitgereikt op het jaarlijkse kringcongres. In het verleden is er op het kringcongres een publieksprijs uitgereikt voor een beeldend element. Dat kon de cover van een blad zijn, maar ook een foto.

Scroll naar beneden voor een overzicht van de winnaars vanaf 2013 en de links naar hun producties.

Juryrapport Kringaward 2019

Beste redacties,

Veel dank voor alle mooie inzendingen. Het is goed gebruik dat de jury in het juryrapport zegt: het was heel moeilijk. Maar deze keer was het echt zo. De inzendingen waren van hoog niveau en met een iets andere voorkeur of nadruk zouden we zomaar heel andere inzendingen tot de winnaar kunnen uitroepen.

Goede journalistiek is van levensbelang en het hoger onderwijs mag blij zijn met zulke goede media. De stukken raken het hart van belangrijke zaken in het hoger onderwijs, zoals internationalisering, emancipatie en zuivere wetenschap.

De drie juryleden maakten alle drie een top 5, terwijl we heel goed wisten dat die top 5 iets willekeurigs had. Toch bleken onze voorkeuren deels te overlappen en zo kwamen we uiteindelijk tot een prachtige top 3.

Op nummer 3: U-Today

De redactie heeft een rapport boven water gehaald en het daarin geconstateerde probleem (psychische problemen bij buitenlandse studenten) goed uitgediept. Het is nogal schokkend: een op de drie studenten van buiten de Europese Unie heeft ernstige problemen. Dat is een enorm aantal. En wie neemt het voor hen op als het niet het universiteitsblad is? Sterk dossier, vasthoudend bijgehouden. En de redactie durft stelling te nemen zonder de nuance uit het oog te verliezen.

Op nummer 2: UK Groningen

Mooi en opzienbarend tweeluik over alle vooroordelen en foute grappen waar internationals tegenaan lopen. Met een eigen enquête geeft UK een stem aan de buitenlandse studenten en biedt de redactie een andere blik op de Nederlandse cultuur. Ook mooi hoe het tweeluik de eigen redactie een spiegel voorhoudt. Kortom, een voorbeeldig staaltje agendabepalende journalistiek.

En dan… op nummer 1: Erasmus Magazine
Journalisten gaan ‘undercover’ om te laten zien hoe oplichters misbruik maken van buitenlandse studenten die een kamer zoeken. Het leidt tot een belangwekkend en schokkend verhaal over de impact van kamernood onder studenten en de hulpeloosheid van internationals. Van dichtbij maak je mee hoe zulke oplichterij in zijn werk gaat, wat ook ronduit spannend is. Uitstekend werk en mooie vervolgartikelen.

Gefeliciteerd!

We feliciteren de drie redacties van harte en zouden willen dat we alle andere inzendingen ook konden belonen, die overduidelijk met zoveel toewijding gemaakt zijn, zo relevant zijn en nieuwe vormen zoeken om het publiek te bereiken.

Petra Vissers (Trouw)
Lucas van Houtert (Brabants Dagblad)
Bas Belleman (Keuzegids)

2019 Eindhoven

Thema: Op welke productie ben je het meest trots?
Eerste plaats Feba Sukmana en Tim Ficheroux van Erasmus Magazine, de nieuwswebsite van de Erasmus Universiteit Rotterdam met het artikel Undercover bij de studentenkameroplichters over kamerzwendel.
Tweede plaats Megan Embry van de Ukrant, de nieuwswebsite van de Rijksuniversiteit Groningen met het artikel Geintje? Nee, discriminatie over (subtiele) vooroordelen.
Derde plaats Rik Visschedijk van U-Today, de nieuwswebsite van de Universiteit Twente met het artikel Psychische en sociale problemen bij internationale bachelors over studieproblemen bij niet-Europese bachelorstudenten.

2017 Rotterdam

Thema: Beste eigen onderzoeksverhaal
Eerste plaats Floor Bal van Ad Valvas, het blad van de Vrije Universiteit Amsterdam, met het artikel Een 9 is geen 9 meer, een onderzoek naar de beoordeling van scripties.
Tweede plaats Connie van Uffelen van de Delftse nieuwswebsite Delta voor het verhaal Cum laude: faculteiten hanteren eigen regels.
Derde plaats Gerard Rutten van Trajectum met zijn reconstructie Van bezuinigingen tot onrust en onderbuikgevoelens.

2016 Tilburg

Thema: beste studentencolumn
Eerste plaats Eymeke Verhoeven-Lobbezoo, met haar column Radicaal hart, gepubliceed in U-Today en uitgesproken op de Denktankmiddag Refugees@UT.
Tweede plaats Thom Edinger van HanzeMag kreeg de tweede prijs voor zijn column De ridder op de witte fiets.
Derde plaats Biniam, (een 27-jarige vluchteling uit Eritreya) die in VOX de column ‘Welcome’ had gepubliceerd.

2015 Utrecht

Thema: Vertaling van landelijk nieuws naar het eigen medium
Eerste plaats Petra Meijer met haar verhaal in het Leidse universiteitsblad Mare: Alles is een hoax. Waarom complottheorieën zo verleidelijk zijn’
Tweede plaats Marieke Kolkman van Ad Valvas met haar verhaal Minsky is een pop want hij is dood over de relatie tussen de economische wetenschap en de werkelijkheid.
Derde plaats Het verhaal Gescheiden werelden van Saskia Bonger van Delta het universiteitsblad van de Technische Universiteit Delft. Het gaat over de gebrekkige communicatie van Nederlandse met internationale studenten.

2014 Deventer

Thema: Het beste eigen nieuws
Eerste plaats Floor Bal van Ad Valvas, het blad van de Vrije Universiteit Amsterdam met het artikel Het dievenparadijs over diefstallen op de VU.
Tweede plaats Politie leert studenten een lesje inbreken geschreven door Chris Wind van HanzeMag over een lesje diefstalpreventie aan studenten.

2013 Twente

Thema: Artikel over activiteiten studenten buiten hun studie
Eerste plaats Connie van Uffelen van Delta, het medium van de Technische Universiteit Delft won de eerste plaats met het artikel Avontuur in Afrika, over zes studenten civiele techniek die tijdens hun studiereis in Mozambique worden overvallen.
Tweede plaats Lyda van Aert van het Nijmeegse blad Vox met de reportage Verboden liefde uit een spuitbus, over positieve straatkunst.
Derde plaats Chris Wind van het Groningse HanzeMag met een portret van singer-songwriter Martyn Ell.