Kringcongres 2023

Er Gaat Niks Boven Groningen

Het Er-Gaat-Niks-Boven-Groningen-Congres in Groningen, op donderdag 13 april is georganiseerd door UKrant en Hanzemag. De plaats van handeling was De Puddingfabriek  in Groningen.

HET PROGRAMMA INHOUDELIJK:

Plenair:
Er was een interactief debat over wokisme op de uni’s en hogescholen en hoe wij daar als hogeschoolmedia mee om kunnen en/of moeten gaan. Dat gebeurde onder  leiding van de bekende Groningse gespreksleider Bram Douwes (ook bekend van de tv als de een-na-slimste mens van Nederland). Het debat werd vooraf gedomineerd door de vraag of de omstreden Amsterdamse docent Laurens Buijs wel of niet zou mogen aanschuiven. Hierover was een conflict tussen kringbestuur en organisatie. Nadat panellid Charlotte Wekker afzegde, raakte het panel volgens de organisatoren in onbalans en werd Laurens Buijs alsnog afgemeld. Het panel werd hierdoor bezet door  Sahar Meradji (maakster van de documentaireserie ‘Ik Woke Van Jou’ ), kringvoorzitter Ries Agterberg en Chris Wind van Hanzemag.

Workshops
workshop 1. Van journalistieke vraag naar journalistieke visualisatie
Woorden zijn ons instrument. We zijn weliswaar in staat met online tools een taartdiagram of staafgrafiekje te maken, maar daar blijft het vaak bij. Terwijl er zo veel meer mogelijk is. Show, don’t tell!

De Geodienst van de RUG visualiseert voor onder meer kranten en tijdschriften op een creatieve en speelse manier (grote hoeveelheden) data en maakt die met pakkende kaarten en infografieken inzichtelijk voor het grote publiek.

In deze workshop neemt de Geodienst je mee hoe je van een journalistieke vraagstelling komt tot een tot de verbeelding sprekende visualisatie. Bijvoorbeeld: Hoeveel kroegen zijn er per student in steden met een hogeschool en/of universiteit? Wat zijn de fietsstromen in de stad als studenten naar college gaan?

workshop 2. Het geheim van een succesvolle podcast
Tonny Media (opgericht door Titus van Dijk, Jaap Reesema en Sander Schimmelpenninck) produceert een groot deel van de populairste podcasts van Nederland: de Zelfspodcast, De Derde Helft, Marc-Marie & Aaf Vinden Iets, Geuze & Gorgels.

Ties Bruins en Siep Swinkels van Tonny Media komen uitleggen waaraan een goede podcast moet voldoen. Welke types podcasts heb je, en welke werken het beste? Is er een succesformule? Hoe creëer je goede chemie tussen presentatoren? Wat is een goed format? En last but not least: hoe verdien je geld aan podcasts?

workshop 3. Een journalistieke en wetenschappelijke verkenning van extreem-rechts
Vorig jaar en in 2021 zijn meerdere wetenschappers, docenten en journalisten op de korrel genomen door Vizier op Links. Nikki Sterkenburg schreef het boek ‘Dat mag je niet zeggen’, een journalistieke en wetenschappelijke verkenning (ze is er ook op gepromoveerd) van rechts-extremisme in Nederland.

Een verhelderend, indringend en spannend verhaal hoe ze zich onderdompelde in de schimmige zelfkant van extreem-rechts Nederland, dat ook voor haar niet zonder persoonlijke consequenties bleef.

 

Kringbijeenkomst 2022

Diversiteit in tijden van polarisatie

Programma:

Welkom door Ries Agterberg, voorzitter Kring van hoofdredacteuren

Presentatie van resultaten diversiteitsonderzoek door Tosca Sel en Wieneke Gunneweg

Lezing inclusieve journalistiek door Elizabeth Venicz, zij is docentonderzoeker bij Fontys en werkt aan een cursus inclusieve journalistiek; wat is inclusieve journalistiek? Met welke dilemma’s krijg je als journalist te maken? Hoe moet je daar als redactie of journalist mee omgaan?

Paneldiscussie over diversiteit en inclusie bij universiteits- en hogeschoolbladen. Welke rol spelen wij als media hogeronderwijs als het gaat om het diversiteitsdebat? Hebben wij een voortrekkersrol om deze thema’s aan de orde te stellen? Hoe bewaren wij daarin de onafhankelijkheid? Hoe gaan we om met weerstand? Hoe inclusief schrijven we? Hoe divers zijn we zelf en hoe zou dat beter kunnen?

In het panel zaten:

Sterre Mkatini, diversity officer Universiteit Twente en lid redactieraad U-Today
Elizabeth Venicz, docentonderzoeker Fontys
Cleo Freriks, redacteur Observant
Peter Breedveld, redactie Ad Valvas
Tosca Sel, hoofdredacteur Profielen en lid van de stuurgroep diversiteitsonderzoek

Lees hier een verslag van de paneldiscussie.

Verder zijn tijdens deze bijeenkomst de kringawards 2022 uitgereikt.

Er waren prijzen in drie categorieën.

In de categorie Onderzoeksverhaal ging de prijs naar Mare met hun verhaal:
Opeens hangen er overal slimme camera’s (en die zien alles)
In de categorie video/podcast won Hanzemag met een korte documentaire waarin drie internationale studenten zonder kamer worden gevolgd in hun wanhopige zoektocht naar woonruimte.
In de categorie column won Mare met de column  Waarom Leiden niets om fraude geeft (en klokkenluiders opknoopt),

 

Kringlezing 2021

Christiaan Triebert

Hoe kom je van reporter bij de Groningse studentenkrant bij internationaal collectief Bellingcat en de New York Times terecht?

Tijd: 2 december 2021

Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht

Christiaan Triebert won met zijn krant de Amerikaanse Pullitzerprijs voor een serie artikelen over de  manier waar Rusland betrokken was bij bombardementen op ziekenhuizen in Syrië. Triebert reist al jaren over de hele wereld om onderzoek te doen naar misstanden. Op basis van open bronnen onderzoek legt hij de informatie via traditionele verslaggeving vast om zo daders ter verantwoording te roepen. De Volkskrant noemde hem een vernieuwer van de journalistiek waarbij informatie niet iets is wat je achterhoudt, maar juist deelt. Het wordt de Bellingcat-methode genoemd, een groep waar Triebert lange tijd deel van uit maakte.

De Groningse student begon zijn carrière bij de Groningse Studentenkrant en de Universiteitskrant Groningen. In zijn lezing vertelt hij over zijn stap van Groningen naar Bellingcat en de New York Times, de uitgangspunten  van zijn journalistieke methode en de hoe wij daar als Nederlandse journalisten in het hoger onderwijs in onze eigen omgeving gebruik van kunnen maken.

Terugkijken

Het totale programma van de kringlezing is  via deze livestream terug te kijken.

Hieronder het programma in tijd op video:

06.00 – 21.00
Inleiding kringvoorzitter Ries Agterberg over samenwerkingsproject Diversiteit in tijden van polarisatie dat een subsidie heeft gekregen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

21.00 – 31.00
Introductie van Christiaan Triebert door Rob Siebelink, hoofdredacteur UKrant Groningen.

31.00 – 1:08.00
Kringlezing Christiaan Triebert

1:08.00 – 1:33.00
Vragen uit de zaal aan Christiaan Triebert, gepresenteerd door Tosca Sel

1:33.00 – 2:00.00
Uitreiking Krngawards 2021 door Ries Agterberg

Kringcongres 2020 (geannuleerd)

Lezingen

De studenten van de toekomst
Nisrine Sahla weet als geen ander hoe je nieuws zo verpakt dat jongeren het lezen. In haar lezing vertelt ze ons wie de nieuwe generatie studenten zijn, wat ze willen weten en hoe ze nieuws lezen en verder verspreiden.

Nisrine Sahla is redacteur en verslaggever bij NOS Stories. Ze vertelt het nieuws via YouTube, Instagram en Snapchat op zo’n manier dat jongeren het willen delen met hun leeftijdsgenoten.


Verhalen voor iedereen

Sarita Bajnath trekt ons in een inspirerende lezing uit onze veilige redactiebubbel. Hoe bevoor(oor)deeld zijn we, hoe werkt dat door in de berichtgeving en hoe missen we daarmee mensen die we wel willen bereiken?

Sarita Bajnath geeft als eigenaar van Socratisch.nl en Privilegetraining.nl trainingen op het gebied van inclusie, diversiteit en dialoog, onder meer bij culturele instellingen, politieke partijen en hogeronderwijsinstellingen. Ze studeerde aan de VU en zette zich op de universiteit in voor studenten die als eerste van hun familie gaan studeren.

 

Workshops

Bedenk een journalistieke podcast en maak ’m tot een succes
Marjolein Knol gaat in op journalistieke podcasts. Hoe begin je, wat leent zich goed voor een podcast, wat heb je ervoor nodig en hoe wordt-ie een succes? In de workshop krijg je tips en goede voorbeelden en ga je ook zelf aan de slag.

Marjolein Knol is radio- en podcastmaker. Voor een podcast over de TT in Assen won ze de NL Media award en de tweede prijs van de NTR Podcastprijs 2018. (foto: Lilian van Rooij)


Zo trek je de lezer je verhaal in, tot het uit is
Jacqueline Bel laat zien hoe je een verhaal kunt schrijven dat de lezer meesleept tot het einde. In haar workshop leert ze ons met welke literaire technieken we verhalen spannender en prikkelender kunnen maken.

Jacqueline Bel is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de VU. Ze schreef zelf een literatuurgeschiedenis van de eerste helft van de twintigste eeuw, Bloed en rozen, en een boek over literaire generaties en hun tijdschriften, modes en stromingen. Aan de VU doceert ze onder andere creatief schrijven.

 

Zo verspreid je je verhalen zo slim mogelijk
Carolien Vader vertelt hoe journalisten kunnen werken aan een beter bereik voor hun verhalen. Media zijn goed in de inhoud, maar worstelen vaak met het bereiken van hun doelgroepen. Meer nadruk op distributie en de online marketing helpt om de mooie verhalen die we maken bij de juiste mensen onder de aandacht te krijgen.

Carolien Vader is eigenaar van het media-adviesbureau Bladendokter.nl en medeoprichter van contentstrategiebureau The Big Story. Ze is actief als adviseur op het snijvlak van media en marketing en de digitalisering van deze werkvelden. Vorig jaar kwam haar boek Content Playbook uit.


Diepgravende, menselijke verhalen maken in deze snelle tijd
Doruntina Islamaj vertelt hoe je diepgravende, menselijke verhalen maakt in een tijd waarin het vooral lijkt te gaan om snelheid. Ze vertelt over het vak van onderzoekjournalist, deelt haar kennis en ervaring en geeft ons handvatten om zelf diepgravende verhalen te maken.

Doruntina Islamaj werkt als onderzoeksjournalist bij de Vlaamse openbare omroep VRT, waar ze werkt aan diverse radio- en televisieprogramma’s. Ze was vorig jaar een aantal maanden op uitwisseling bij De Correspondent. In haar verhalen stelde ze onder andere de betrouwbaarheid van zelftests aan de kaak, en legde ze uitbuiting in nagelsalons en misbruik bij de Jehova’s bloot.


Maak de beste koppen
Rosanne Kropman leert ons hoe je je verhaal een kop meegeeft die iedereen het stuk in trekt, en hoe koppen voor print anders is dan voor online. In een prikkelende en praktische workshop laat ze zien dat iedereen kan leren koppen.

Rosanne Kropman is als freelance journalist, researcher en eindredacteur verbonden aan het freelancecollectief Bureau Wibaut. Ze is docent bij de NVJ Academy en geeft workshops over eindredactie. Ze werkte mee aan de survivalgids voor freelancers Hosselen, harken en andere handigheden.

 

Een vliegende start voor je verhaal
Mensje Melchior weet als freelance journalist als geen ander dat je je artikelideeën mooi moet inpakken om redacties te overtuigen jouw stuk te plaatsen. Daarom komt ze ons vertellen hoe je bij je artikelidee een originele invalshoek bedenkt en hoe je de redactie meekrijgt met jouw idee. Onmisbare kennis voor alle journalisten, ook als je al op een redactie zit.

Mensje Melchior is zelfstandig journalist, coördinator, eindredacteur en trainer. Ze schrijft over gezondheid psychologie, wetenschap voor onder andere Volkskrant, Psychologie Magazine, Radar, Libelle.


Kijk verder dan het standaardplaatje

Monique Beers helpt ons om anders naar beeld te gaan kijken. Bij veel online verhalen zoeken we zelf beeld. Maar wat is een krachtig beeld? En hoe onderzoek je wat past bij het verhaal? In deze interactieve workshop leer je hoe je dat goed aanpakt.

Monique Beers is sinds kort beeldredacteur voor de nieuwe websites van de Vrije Universiteit. Ze werkte eerder voor onder andere Quest en Glamour. (foto: Mark van der Zouw)

 

 

 

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Verslag kringcongres 2019

 

Het Kringcongres vond plaats op donderdag 18 april 2019 aan de Technische Universiteit Eindhoven. Opzet en organisatie waren in handen van Cursor in samenwerking met het Kring-bestuur. Er waren twee key-note speakers. De eerste was Wijnand IJsselsteijn, hoogleraar Human System Interaction aan de TU Eindhoven. Zijn onderzoeksgroep richt zich op de impact die mediatechnologie heeft op de menselijke psyche. Onderzocht wordt onder meer hoe psychologische inzichten kunnen bijdragen aan betere technologische ontwerpen. Zijn stelling was “Ons brein kan beter overweg met een papieren uitgave.”

De tweede lezing was van Alexander Pleijter, universitair docent Internetjournalistiek aan de Universiteit Leiden. Hij is een van de initiatiefnemers van Nieuwscheckers, een website die beweringen en nieuws factcheckt. Pleijter is ook coördinator van De Nieuwe Reporter, het weblog over ontwikkelingen en kwesties in de journalistiek en coördinator van Nieuwe Journalistiek, een project van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, waarin diverse journalisten onderzoek doen naar boeiende ontwikkelingen in de journalistiek. Zijn pleidooi ging een heel andere kant op dan van IJsselsteijn: “Je moet internet niet doen omdat het moet, maar je moet kijken hoe internet kan gebruiken om betere journalistiek te maken.” In zijn lezing gaf hij daarvan enkele voorbeelden.

Na de lunch mochten de 130 redacteuren van universiteits- en hogeschoolbladen hiermee aan de gang in zes workshops, in twee rondes:

Speeddaten met collega’s
Ontmoetingen met collega’s van andere bladen en websites.

Het maken van podcasts
Met nerds aan tafel, De Technoloog, The Daily…. De opmars van podcasts lijkt niet meer te stoppen. Maar moet je er dan zelf ook iets mee? En hoe dan? Deze vragen kwamen aan bod in een lezing van Pascal Appel, communicatiemedewerker TU/e  de maker is van de wetenschappelijke podcast – Sound of Science-.

Video’s maken met je smartphone
Workshop van Davidson Rodrigues die een speciaal trainingsprogramma ontwikkelde waarin mensen zonder veel ervaring toch een video kunnen maken. De training is onder meer gericht op journalisten, communicatieprofessionals, zzp’ers en studenten. Tijdens de workshop kregen deelnemers een korte introductie tot Mobiele Journalistiek (MoJo) en gingen ze zelf aan de slag.

Wetenschap populariseren
Onderzoekster Dan Jing Wu, een van ‘Faces of Science’ bij de KNAW, vertelde over wat zij doet om haar onderzoek onder de aandacht van een breder publiek te brengen en met welke problemen ze dan kampt.

Omgaan met Fake news
Fake news! Het is een gevleugelde term geworden. Als een journalist een fout maakt of een verzonnen bericht rumoer veroorzaakt, dan valt al gauw de term ‘nepnieuws’. In deze workshop ging Alexander Pleijter in op de diverse kanten van het factchecken: hoe controleer je of nieuws klopt? Welke tools gebruik je daarbij? Hoe ga je te werk?

Do’s and dont’s van Instagram
Felicia van der Graaf, community manager NOS houdt zich bezig met de in- en output voor de social media kanalen van de NOS. Wat zetten we op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter en in welke vorm. En hoe houden we zelf oog op wat er op social media gebeurt. Instagram is een fantastisch platform waar steeds meer mensen op te vinden zijn. Wat zijn bij het gebruik hiervan de do’s en don’ts, hoe gebruik je hashtags, hoelang mag je tekst zijn, hoe werkt het algoritme, en hoe maak je de perfecte story?

Aan het einde van de dag zijn de Kringawards uitgereikt.