Prijzen voor hogeronderwijsmedia:  ‘Gelukkig waren er journalisten in de buurt’

Persbericht van de Kring voor Hogeronderwijsmedia, 13 juni ’25

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de journalistieke prijzen voor hogeronderwijsmedia, die donderdag plaatsvond in Rotterdam, zijn onderscheidingen toegekend  in de categorieën foto, column en achtergrondverhaal. ‘Gelukkig waren er journalisten in de buurt die dit aan het licht brachten.’

De hoofdprijs in de categorie Achtergrond gaat dit jaar naar Annebelle de Bruijn en Marjolein van der Veldt van universiteitsblad Delta (TU Delft). Hun indringende verhaal over sociale onveiligheid op de universiteit werd door de jury geprezen om de krachtige vertelstem, de zorgvuldige opbouw en het vermogen om een complexe, gevoelige thematiek invoelbaar te maken. De jury noemt het “een zeer knap verteld structuurverhaal” waarin de auteurs de lezer moedig door “een wereld van angst” leiden. De impact van het stuk was groot: het college van bestuur van de TU Delft voelde zich genoodzaakt om diep door het stof te gaan.

De auteurs schrijven in een reactie onder het stuk: ‘Het artikel legt bloot waar het in ons academisch bestel tekortschiet en waar is verzuimd om mensen te beschermen tegen sociaal onveilige situaties’. De jury voegt daaraan toe: gelukkig waren er journalisten in de buurt die dit aan het licht brachten.

Zie: https://delta.tudelft.nl/article/slachtoffers-van-sociale-onveiligheid-delven-op-de-tu-altijd-het-onderspit-een-officiele-melding-dat-wordt-mn-einde

Columns

In de categorie Column ging de prijs naar Adriaan Duiveman van Vox (Radboud Universiteit Nijmegen). Zijn column ‘We hebben contraire academici nodig — die niet ontsporen’ blonk uit in stijl, scherpte en relativering. De jury roemt Duiveman om zijn galante toon en kritische blik, ook richting de eigen ‘groep’. “Hij weet in enkele honderden woorden raak en geestig af te rekenen met doorgeschoten woke-kritiek, zonder zelf in de valkuil van dogmatisme te stappen,” aldus jurylid Eva Hoeke.

Zie: https://www.voxweb.nl/columns/we-hebben-contraire-academici-nodig-die-niet-ontsporen

Beste foto

De publieksprijs voor de beste foto ging naar Romain Beker, fotograaf van Folia. Deze werd gekozen door de bezoekers van het Kringcongres.

Op 28 maart wilden ruim veertig alumni van de Universiteit van Amsterdam hun diploma inleveren, uit onvrede over het Israel-beleid. Op deze actie kwamen ook zo’n 15 pro-Palestijnse demonstranten af. Een daarvan raakte in gesprek met een UvA-alumnus. De Folia-fotograaf legde dit moment vast.

Zie de foto en het verhaal. 

De prijzen werden uitgereikt tijdens een bijeenkomst voor redacties van universiteits- en hogeschoolmedia. De jury’s bestonden dit jaar voor de achtergrondverhalen: Laura Bergshoef (NRC), Joep Dohmen, Coen van de Ven (de Groene).
De prijs voor beste foto werd gekozen door deelnemers aan

En voor de columnisten: Eva Hoeke, Marijke Kolk en Remco Kock.

Overige genomineerden bij de achtergrondverhalen:
SaxNow – Hogeschool Saxion: ‘GenSax, aftrap van de docu (aanmoedigingsprijs)
Ad Valvas – Vrije Universiteit: Hoe ze bij Rechten mensen eruit werkten
Cursor – TU Eindhoven: 162 TU/e’ers band met (zeer) hoog-risico universiteiten China
DUB – Universiteit Utrecht: VSP opent aanval op ‘linkse’ en ‘woke’ universiteit

Overige genomineerden bij de columns:
Erasmus Magazine: Stekker in de Droomvlucht
HvanA: Gevoel
Saxnow: Neveninkomsten

Zie ook het juryrapport (pdf):
Juryrapport Achtergrond en Columns

2025-06-13T13:17:41+00:0013 juni, 2025|Geen categorie|

Nieuw redactiestatuut voor Cursor

De universiteitsraad heeft ingestemd met een gemoderniseerd redactiestatuut voor Cursor. Na een klacht over censuur door het bestuur vorig jaar is nu de journalistieke onafhankelijkheid Cursor weer gewaarborgd, zo meldt het Eindhovens journalistiek platform.

Meer bij Cursor

2024-10-04T12:55:22+00:004 oktober, 2024|Geen categorie|

Rechtszaak tussen TU/e en Cursor-journalist geschorst: ‘Blij en dankbaar’

Eigenlijk zou donderdag 15 augustus de rechtszaak van Cursor-journalist Bridget Spoor en de TU/e beginnen, maar die zitting ging niet meer door. De partijen troffen een schikking, mét resultaat voor Spoor. Haar juridische kosten moeten door de universiteit worden betaald en het kritische rapport moet volledig worden gepubliceerd, zonder zwarte lak.

Meer bij Omroep Brabant

2024-08-20T12:46:17+00:0020 augustus, 2024|Geen categorie|

Waarom Delta nu pas het artikel over I&IC herpubliceert

Delta herpubliceert een onderzoeksartikel over sociale onveiligheid bij het Innovation and Impact Centre. Het verscheen eerder op 15 april. De redactie verwijderde het nog diezelfde dag, onder protest. In dit stuk licht hoofdredacteur Saskia Bonger de achtergronden bij de herpublicatie toe. Een ongebruikelijke toelichting, die bij hoge uitzondering wat persoonlijker van toon is.

Lees verder bij Delta.

2024-06-27T14:39:56+00:0024 juni, 2024|Delta|

Brief namens de Kring van Hoofdredacteuren, aan het CvB van de TU Delft

Het kringbestuur heeft op woensdag 17 april een brief verstuurd aan het college van bestuur aan de TU Delft.

Met een aantal duidelijke verzoeken:
– de journalistieke onafhankelijkheid van Delta te garanderen
– het offline gehaalde artikel weer terug online te plaatsen
– de garantie dat de hoofdredacteur gevrijwaard blijft van persoonlijke financiële claims.

Opdat de Delta-redactie in een sociaal veilige omgeving eerlijk verslag kan blijven doen over dit belangrijke onderwerp.

Zie hieronder de link naar de brief (in .pdf)

Brief aan CvB TU Delft_Kring van Hoofdredacteuren

2024-06-27T13:45:13+00:0017 april, 2024|Updates|
Go to Top